tisdag 2 juni 2009

Sammanfattning av de tre stora presskonferenserna på E3

Så var de tre konsoltillverkarnas presskonferenser på E3 avklarade och själva mässan kan börja. Här kommer en liten sammanfattning av Microsofts, Nintendos och Sonys konferenser.

Microsofts konferens har jag redan berättat en hel del om, vi fick se spel som Metal Gear Solid Rising, Forza 3, Alan Wake, Left 4 Dead 2, Halo ODST, Halo Reach, The Beatles: Rock Band, Modern Warfare 2, Final Fantasy XIII, Shadow Complex, Joy Ride, Splinter Cell: Conviction och dunderprojektet Project Natal. I vanlig ordning skröts det även om exklusivt nedladdningsbart material till många av spelen. Jag kommer skriva mer om de flesta spelen vid senare tillfällen.

Utöver spel berättade man även att videouthyrningstjänsten som finns på Xbox 360 i vissa länder ska övergå till strömmat material, ha stöd för 1080p och – mest intressant för oss – även lanseras i Sverige. Facebook kommer också till 360:n och ska synkronisera ens gamertags med facebookprofilen, och Twitter hänger även det med nu till hösten. Man ska även kunna lyssna på musik helt kostnadsfritt (i alla fall för guldmedlemmar) via boxen från tjänsten Last FM, det här tycker jag låter hetare än både videouthyrningen och Facebook, men frågan är om tjänsten kommer att hitta till Sverige. Två andra tjänster som också är tveksamma om de kommer hit var Live-TV sändningar från Sky och förbättringar till Netflix. Man pratade även om att man ska kunna se på film tillsammans med vänner över nätet, och alltså se på ens avatarer sittandes i en virtuell soffa framför filmen, lite i stil med Nintendos kommande projekt. Låter riktigt tråkigt tycker jag, men vi får väl se.

Även Nintendo hade en hel del intressanta spel, några exempel var Super Mario Galaxy 2, New Super Mario Bros: Wii, Metroid: Other M, Red Steel 2, Resident Evil: Darkside Chronicles, Mario and Luigi 3, Dragon Quest IX och Golden Sun DS. Motion plus visades självklart upp, men lite mer otippat var Wii Vitality Sensor, som helt enkelt är en pulsmätare som du kopplar in till wiimoten. Vad den ska vara bra till framgick inte, spekulationer pågår för fullt om att det ska vara ett komplement till Wii Fit Plus, lögndetektor i spel och stämningsavkännare i skräckspel. En del tror till och med att det ska komma ett musikspel som styrs av din puls.

Sen har vi den nyss avslutade Sony-konferensen. Första halvan av den här konferensen var mer eller mindre en gäspning. De flesta saker som visades upp hade redan läckt ut, och PSP Go fick på tok för mycket scentid. Lite då och då presenterades någon ögonbrynshöjare i stil med att nästa riktiga Metal Gear Solid kommer till PSP, men allra intressantast blev det när Final Fantasy kom på tal. Redan i kväll ska det nämligen gå att ladda ner Final Fantasy VII från Playstation Store, för att exempelvis kunna spela spelet på sin PSP. Som jag har väntat, och som du har väntat!

När en så glad nyhet kom visades självklart nya scener upp från Final Fantasy XIII, tätt följt av Final Fantasy XIV. Just det, du läste rätt. Del tretton kommer inte släppas förrän i början av nästa år, och nu visas del fjorton upp med release år 2010. Spelet blir dessutom Playstation 3-exklusivt (i alla fall till en början), och som du kanske kunde lista ut när det kommer så här tätt inpå del tretton rör det sig om ett onlinespel. Troligtvis MMORPG, titeln löd Final Fantasy XIV: Online, samma undertitel som del elva. Förhoppningsvis får vi mer information om spelet i morgon. Final Fantasy XIII: Versus visades för övrigt inte upp alls.

De mest intressanta titlarna som visades upp under Sonys presskonferens var Uncharted 2: Among Thieves, MAG, Gran Turismo PSP, Metal Gear Solid: Peace Walker, Final Fantasy-spelen, Assassin’s Creed 2, Agent, Mod Nation Racers, Gran Turismo 5, The Last Guardian (Project Trico) och God of War III. Självklart behövde man även något att sätta emot Project Natal och Wii Vitality Sensor (!), och mycket riktigt visades en helt ny handkontroll upp.

Kontrollen påminde om en wiimote med en lysande boll högst upp, och den används tillsammans med EyeToy (Playstation Eye) för att registrera rörelser. Kontrollen användes som ficklampa, svärd, pilbåge med mera, men jag blev personligen inte särskilt imponerad. Kontrollen kändes snarare som en wiimote 1.5 än ett svar på Project Natal, och med Wiis Motion Plus vet jag inte om det här kommer kunna tillföra så mycket. Men vi får väl se när alla tre produkterna finns ute i handeln.

Överlag får jag nog säga att Microsoft hade roligast konferens, och det säger jag inte för att delar av Beatles var där, utan för alla grymma nyheter de visade upp. Men varken Nintendo eller Sony kändes särskilt långt efter, och även om framför allt Sony hade sömniga presentationer så var det verkligen inga dåliga spel de visade upp.


Det kommande spelåret ser onekligen lovande ut, eller vad tycker ni? Och det börjar redan denna vecka, med Final Fantasy VII till PSP och onlinebetor av spel som till exempel Uncharted 2. Vad tycker ni verkar mest lovande?

2 kommentarer:

  1. Mycket bra inlägg.

    Jag måste hålla med om att MS konferens var den bästa, men Nintendo's höjdpunkter var ändå så pass höga att jag har svårt att inte gilla den mer. Du vet redan vad jag tycker, Golden Sun DS har jag väntat på och alsrig trott skulle komma, därför tar den förstaplatsen på en gång.

    Annars ser ju alla "normala" spel av de lite större titlarna bra ut, med detta sagt är jag inte mycket för dessa "aktiva" spel.

    Dock finns det en hel tid mindre, nedladdningsbara projekt, såsom FEZ och Cave Story, som intresserar mig något enormt.

    Framtiden ser onekligen ljus ut.

    SvaraRadera
  2. Tack så mycket!

    Nintendo hade väldigt lovande spel som sagt, och då visade de ändå inte upp Zelda som kommer nästa år, eller Pikmin 3...

    SvaraRadera